Prescura este o paine adusa de credinciosi pentru Sfanta Liturghie iar numele vine de la cuvantul grecesc prosfora si inseamna jertfa, ofranda, aducere sau punere inainte. adica painisoara facuta din aluat dospit. Din aceasta painica se taie, pe langa Sfantul Agnet, si toate celelalte miride, cat si Anafura.
Denumirea de prescura a acestei paini a fost data incepand cu sec. al VIII-lea.
Prescura in forma de cruce, in patru cornuri, aminteste de crucea pe care s-a rastignit Mantuitorul si inchipuind cele patru laturi ale lumii. Partea din mijloc se numeste pecete, pentru ca are intiparita pe ea crucea, inchisa intr-un patrat, cu literele de la inceput ale numelui Mantuitorului: Is, Hr, Ni, Ka (Iisus Hristos biruieste) si este realizata cu un pistornic.
Prescura in forma de cruce, obisnuita la noi in tara, este recomandata de catre Sfantul Simeon al Tesalonicului pentru ca si Dumnezeu s-a facut om cu totul desavarsit alcatuit din suflet si din cele patru stihii.